vrijdag 1 april 2011

1 april


Het is al een tijd geleden dat ik een echt leuke 1 aprilgrap heb uitgehaald. Ook dit jaar heb ik (nog) niks gedaan. Maar wel heel veel gelachen. Jaarlijks heeft het huis-aan-huisblad een grap in de krant met 1 april; het ene jaar vind ik m leuker dan het andere. Die van vorig jaar vond ik niet zo geslaagd, al kan ik me niet meer goed herinneren waar het over ging. Een gek voorstel in de gemeenteraad geloof ik, waar de politieke partij ook niet van wist.
Nee, dan dit jaar!

Toen ik de krantenkop dinsdag zag, dacht ik eerst: wat een goed idee. Maar al bij de eerste zin ("...met ingang van vrijdag...") voelde ik nattigheid. Hoe meer ik las, hoe leuker ik het vond.
Je kunt het hele artikel hier (klik) nalezen.
De bedenkers hebben van alles uit hun duim gezogen om het geloofwaardig te laten klinken: gezichtsherkenning om boetes thuis te sturen, een nieuwe WOP-wet (Wet Openbaarheid Persoonsgegevens), het roken bestraffen als poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en een loungeplek voor rokers met koffiebar en palmbomen... woehahaha.

Natuurlijk zorgen de rokers bij de ingang van het ziekenhuis voor een hoop overlast (rook en peuken op de grond); of eigenlijk vind ik het voor de deur of onder het afdak van elk willekeurig gebouw erg vervelend als je door de prikkelende rook heen moet; ik heb dan gelukkig geen astma, maar mijn luchtwegen reageren er wel altijd op). Ik hoop dat deze ludieke actie (want er werd natuurlijk helemaal geen echte rokersloungeplek geopend vandaag) mensen aan het denken zet, zodat iedereen voortaan zonder stinkkleren of een hoestbui het ziekenhuis kan bezoeken. Lees hier (klik) de toelichting van het ziekenhuis zelf, want zij waren de bedenkers van de grap.

Wist u dat: Het roken binnen een straal van 4 meter van de toegang (of afdak) van een overheidsgebouw in Australiƫ wel degelijk bestraft wordt met zulke grote boetes? Dat kost daar al jaren 1500 dollar (ca. 1000 euro). Nadat de wet aangenomen was, de lijnen (cirkels) op de stoep getekend waren en bordjes opgehangen waren, zijn er maar een paar van zulke boetes uitgedeeld en breed uitgemeten in de pers. En het resultaat: je kunt echt rookvrij bij die deuren komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten